Pontoni osnova za splavove

Pontoni za splavove čine da boravak na vodi retko koga može ostaviti ravnodušnim a naročito je koristan za sve one koji žive u gradu i gradskoj vrevi, ali i za sve ljude koji užvaju u prirodi i žele da svoje slobodno vreme provedu na rekama i jezerima. Divno je imati svoje mesto u prirodi, zato ostvarite svoj san i sagradite sebi splav, mesto na kojem će te uživati i odmarati u predivnoj prirodi i lepoti naših reka i jezera. Za izgradnju splava prvo od čega treba početi su pontoni. Pontoni su osnova svakog splava, važni su kao i temlj na kućama i zgradama koje se prave na zemlji. Zato je važno odabrati prave pontone. GHIBLIPLAST iz Osečine bavi se proizvodnjom plastičnih pontona za sve vrste splavova i kuća na vodi. Pored pontona za splavove, GHIBLIPLAST proizvodi i pontone za plutajuće molove u marinama, pristajne dokove, plutajuće platforme, pontonska plovila, katamarane, trimarane, pontone i kaveze za uzgajališta ribe, plutajuće barijere za skupljanje i usmeravanje plutajućeg i podvodnog otpada i sl.

pontoni za splavove

Pontoni za splavove

Plastični PONTONI GHIBLIPLAS prozvode se thnologijom sprilanog namotavanja polietilena visoke gustine HDPE. Koristeći veoma dobre osobine i katakteristike materijala polietilena visoke gustine HDPE, uspeli smo da konstrujišemo i proizvedemo  plastične pontone koji su se pokazali kao najbolje rešenje za izgradnju objekata na vodi. Materijal od kojeg proizvodimo pontone POLIETILEN VISOKE GUSTINE HDPE se odlikuje i odličnim mehaničkim karakteristikama od kojih je, za korisćenje pontona, najznačajniija njegova otpornost na lom.

Takođe materijal od kojeg se proizvode pontoni za splavove polietilen visoke gustine (HDPE), ima veliku zateznu čvrstođu i odličnu čvrstću na pritisak. Otporan je na habanje zbog malog koeficijenta trenja pa sprečava pojavu žljebova i risova pri upotrebi. Izuzetno zilav materijal, a žilavost se odražava i na ekstremno niskim temperaturama (termo otporni - na temperaturama od -30°C do +80°C.) Tokom radnog veka pontona se ne zahteva bilo kakvo posebno održavanje. U odnosu na metalne i betonske pontone naši plastični pontoni od HDPE -a su u potpunosti otporni na uticaj slane i slatke vode i ne zahtevaju bilo kakvu antikorozivnu zaštitu ili remont, veoma su dugog veka trajanja (50 i više godina), ispunjavaju najstrože ekološke zahteve, poseduju visoku estetiku, a u slučaju bilo kakvih oštećenja tokom upotrebe, postoji mogućnost popravke oštećenog pontona na licu mesta. Pontoni su izrađeni od polietilena visoke gustine HDPE su zaštićeni su od uticaja sunčevog zračenja, UV stabilizatorom u vidu aktivne čadji kod polietilena.

GHIBLIPLAST pontoni od polietilena se izrađuju u standardnim prečnicima i to: Ø 500 mm, Ø 600 mm, Ø 800 mm, Ø 1000 mm, Ø 1200 mm, Ø 1300 mm, Ø 1600 mm. Dužine plovaka su po zahtevu kupca ograničeni samo mogućnošću transporta, mogu biti do 12m.

Previous Image
Next Image

info heading

info content


GHIBLIPLAST PONTONI poseduju pregradne komore koje dodatno učvršćuju i osiguravaju ponton. Komore se postavljaju na razmaku od jedngo metra. Tako da ponton primera radi od sedam metara ima sdam komora. Svaka komora poseduje mali revizioni otvor (ventil- priključak) koji slži kao oduška, tako da komore dišu, vazduh unutara pontona nije hermetički zatvoren, što je jako bitno za atmosferski uticaj na ponton. Kada bi ponton bio hermetički zatvoren, pri ekstremno niskim temperaturama od -30°C vazduh koji se nalazi unutar pontona bi se skupljao tako da bi ponton trpeo ogroman unutrašnji pritisak koju bi mogao da osteti ponton. Oduška regulise temperaturu unutar komore pontona sa spoljašnjom temperaturom. Pontoni takođe poseduju i plastične držače na koje može da se pričvrsti metalna, aluminijumska ili drvena konstrukcija. Pontoni se proizvode isključivo po porudžbini. Na osnovu konkretnih zahteva korisnika u pogledu željenih dimenzija pontona, nosivosti, namene pontona i dr.

Tabela nosivosti plovaka

Prečnik plovaka

Nosivost (potapanje plovaka 50%)

Ø500 mm

98 kg / m

Ø600 mm

140 kg / m

Ø800 mm

250 kg / m

Ø1000 mm

390 kg / m

Ø1200 mm

565 kg / m

Ø1300 mm

660 kg / m

Ø1600 mm

1000 kg / m

Pontoni i marine