Sistemi za skupljanje kišnice

Sakupljanje kišnice u rezervoare za vodu

Skupljanje kišnice je neophopdno jer je pitke vode na zemlji je u sve manjim količinama i postaje sve dragocenija. Kako je potreba za vodom osnovni životni zahtev svakog čoveka, a tamo gde je nema u dovoljnim količinama može stvoriti velike probleme. Prosečna potrošnja vode po osobi dnevno iznosi između 100-200 litara. Polovina se koristi za toalet, pranje veša, pranje automobila, zalivanje biljaka... Akumulacijom vode u rezervoarima sa (krova kuća, vikendica, stambenih zgrada...) doprinela bi znatne uštede i rešili problem tamo gde vode nema u dovoljnim količinama.

skupljanje kišniceBudući da je kišnica voda dobijena sakupljanjem kiše u rezervoare za vodu, one ne može i ne sme se u potpunosti zameniti pitku vodu iz vodovoda. Prilikom padanja kapi kiše iz atmosfere pokupe nečistoću i razne klice pa stoga kišnica nije dobra za piće i pripremanje hrane. Ali zavisno o načinu skupljanja kišnice, ta se voda može itekako korisno upotrebiti.

Kišnica za razliku od obične vode nema mineralnih sastojaka i zato je idealna za zalievanje biljaka, pranje automobila i drugih strojeva, odeće i drugog veša u mašinama za pranje rublja, ispiranje vc školjki i tuširanje. Takođe, idealna je za pranje kose jer nema sastojaka koji negativno utiču na kosu. U doba kada cene divljaju, a plate stagniraju, potrebno je zaviriti u prebogatu riznicu prirode i iskoristiti sve njene blagodati. Jedna od njih zasigurno je kišnica – besplatna voda koju treba sakupljati u rezervoare  i cisterne za vodu.

Ghibliplast sistem za skupljanje kišnice se sastoji :

- na postojeći sistem odvoda vode sa krova, postavlja se mreža za mehaničko odvajanje krupnih nečistoća ( lišće, granje, led…) - postojećim cevima (olukom), voda se dovodi do jednog manjeg rezervoara koji služi kao filter za mehaničko prečišćavanje (kamenčica, peska, sitnih nečistoća…) - cevovodom se tako prečišćena voda odvodi se do drugog rezervoara veće zapremine, koji može biti ukopan ili postavljen u podrum. Rezervoar može biti  horizontalni cisterna ili vertikalni u zavisnosti potreba korisnika. - pumpom se voda iz rezervoara razvodi do potrošača. - višak vode se preko prelivnog cevovoda odvodi iz rezervoara za skupljanje kišnice.

Plastični rezervoari, Proizvodi